Kvartalskommentar – 4. kvartal 2017

Strategi Invest Alternativer – 4. kvartal 2017

Strategi Invest Alternativer har givet et afkast på 0,1 % siden etableringen i slutningen af oktober. Afdelingen der investerer i alternativer, blev lanceret i efteråret pga. det historisk lave renteniveau og forventninger om en højere risiko på aktiemarkedet på længere sigt.

Med en investeringshorisont på mindst 3-5 år er målsætningen for afdelingen: 1) et højere afkast end for en portefølje, som kun består af traditionelle aktiver, 2) en god risikospredning som reducerer kurstab ved faldende markeder og 3) en moderat korrelation med aktier.

Afdelingen er et godt supplement til aktier og obligationer. Ved at inddrage alternative investeringer med en mindre vægt i en portefølje, der primært består af aktier og obligationer, kan forholdet mellem afkast og risiko forbedres betydeligt.

Alternative investeringer tilbyder placeringer i værdipapirer, der ikke umiddelbart findes på aktie- og obligationsmarkedet. Alternative investeringer er ofte unoterede værdipapirer med en lav likviditet og uden daglig prissætning og er typisk ikke underlagt samme krav til regulering som børsnoterede papirer. Historiske afkast er naturligvis ingen garanti for fremtidige afkast, men flere af aktivklasserne inden for alternativer har historisk haft et attraktivt afkast. En række af aktivklasserne har også risikoen for større kursudsving.

Strategi Invest Afdeling Alternativer har ikke noget referenceindeks, men et bredt investeringsunivers. Universet omfatter børsnoterede og unoterede værdipapirer med en daglig prissætning og månedlig likviditet. Afdelingen er investeret direkte og indirekte inden for alternativer. Den indirekte eksponering opnås enten via finansielle instrumenter eller gennem børsnoterede selskaber, der har eksponering inden for investeringsuniverset.

Værdipapirerne er investeret ligeligt mellem risk-on aktiver der typisk opnår et attraktivt afkast ved stigende markeder og god økonomisk vækst (fx private equity, ejendomme og hedge fonde) og risk-off aktiver, der normalt reducerer kurstab ved faldende markeder og svag økonomisk vækst (fx infrastruktur, konvertible obligationer, cat bonds, guld og råvarer).

Konjunkturerne støttede op om de finansielle markeder og gav anledning til pæne afkast på de mere risikofyldte finansielle aktiver sidste år. Afdelingens investeringer i ejendomme og råvarer, hhv. Blackrock World Real Estate Securities og db X-trackers DBLCI Balanced ETF, leverede det bedste afkast efter lanceringen i oktober, primært pga. stigende ejendoms- og råvarepriser. På trods af stigende aktiekurser og en stabil guldpris bidrog db x-trackers LPX MM Private Equity ETF og SPDR Gold Shares ETF, som er investeret i hhv. private equity og guld, med det dårligste afkast, primært som følge af en svagere dollarkurs.

Forventninger til den kommende tid

Vi forventer, at afdelingen giver et positivt afkast i 2018, men naturligvis med risiko for kursudsving undervejs. De finansielle markeder er understøttet af en stabil økonomisk vækst og en moderat inflation i den globale økonomi, som er forenelig med en fortsat lempelig pengepolitik fra hovedparten af de store centralbanker. På trods af en god økonomisk vækst og et stærkt jobmarked i USA forventer Fed fortsat en beskeden lønvækst og en lav inflation, og vi forventer derfor, at den nye centralbankchef Jerome Powell hæver renten i et moderat tempo. Der er fortsat udsigt til rekordlave renter i Europa, da ECB har forlænget sit månedlige opkøb af europæiske obligationer til efteråret. Vi forventer derfor, at især risk-on aktiverne vil stige så længe det globalt synkrone opsving er stærkt nok til at understøtte en solid indtjeningsvækst og centralbankerne holder renterne på et forholdsvis lavt niveau.

Risk-off aktiverne reducerer til gengæld normalt kurstabet ved faldende finansmarkeder og en svag økonomisk vækst. De største risikofaktorer på de globale finansmarkeder er efter vores vurdering uventede rentestigninger fra de ledende centralbanker pga. markant højere lønninger og inflation. Hertil kommer en optrapning af konflikten i Nordkorea, som øger den geopolitiske usikkerhed og risikoen for spændinger imellem USA og Kina, midtvejsvalget i USA til november, hvor republikanerne kan miste sit flertal i kongressen og fortsat uro i Europa fra vanskelige Brexit-forhandlinger og parlamentsvalget i Italien til marts, som kan skabe fornyet uro om euroen.